Kosmeettinen savi – tyypit, hyödyt ja käyttötavat

Mukaan Liisa Kurri


Käytämme luontoäidin tarjoamia luonnollisia ainesosia ihon- ja hiustenhoidossa yhä useammin. Kosmetiikkakäyttöön tarkoitettu savi on yksi niistä. Savi tarjoaa monia käyttömahdollisuuksia vartalonhoidossa. Parasta on se, että voimme yhdistää savea muihin kauneustuotteisiin ja siten parantaa sen ominaisuuksia sekä ihon ja hiusten kuntoa. Mitä savityyppejä on olemassa ja mitä hyötyä niistä on?

Mikä on kosmeettinen savi?

Kosmeettinen savi, tai kaoliniitti, on mikro- ja makroaineita (silikoni, kalsium, magnesium, kalium, rauta, fosfori, sinkki, kupari ja seleeni) sisältävä mineraali. Laadukkaimmat savet koostuvat 95% aktiivisista ainesosista. Mikäli savea haluaa ostaa, tulisi valita tuote ilman hajusteita, säilöntäaineita tai muita tehokkuutta heikentäviä ainesosia. Saven väri on myös tärkeä, sillä jokaisella värillä on omat ominaisuutensa ja ne hoitavat ihoa sekä hiuksia eri tavalla.

Kosmeettinen savi – ominaisuudet ja tyypit

1. Vihreä savi saa värinsä suurista määristä kahdenarvoista rautaa. Savi uutetaan Ranskasta löytyvistä piikivistä ja alumiinikivistä. Se toimii parhaiten öljyiselle iholle, sekaiholle, aknealttiille iholle, ihottumaiholle tai psoriasiksesta kärsivälle iholle. Vihreässä savessa on desinfioivia, rauhoittavia, rasvaa irrottavia ja puhdistavia ominaisuuksia. Se ei sovi herkälle, kuivalle tai ohuelle iholle – mutta sopii ikääntyvälle iholle (silottaa ryppyjä).

2. Punaisessa savessa on samankaltaisia ominaisuuksia kuin vihreässä savessa; sen vaikutukset ovat hieman kevyemmät. Savi sitoo talia ja epäpuhtauksia, vahvistaa verisuonien seinämiä ja auttaa aknen hoidossa. Öljyinen, herkkä ja verisuoninen iho hyötyy punaisesta savesta. Saven ansiosta ihosta tulee sileä ja raikas.

3. Keltainen savi eroaa punaisesta savesta vain rautaoksidin suhteen. Keltaisessa savessa rautaoksidia on paljon enemmän ja valenssi on korkeampi. Sopii öljyiselle iholle, sekaiholle, aknealttiille iholle ja ikääntyvälle iholle.

4. Valkoinen savi – tunnetaan myös kaoliinisavena. Siinä on adstringentteja, ravitsevia ja elvyttäviä ominaisuuksia, jonka vuoksi se sopii kuivan, herkän ja ohuen ihon hoitoon. Savi rauhoittaa ihoa, nopeuttaa haavojen paranemista ja tasoittaa ihonsävyä. Lisäksi on olemassa valkoista jordanilaista savea (sopii selluliitin hoitoon) ja Anapa-savea, joka saa ihon tuottamaan kollageenia, kuorii ihoa hellävaraisesti ja vähentää ryppyjä.

5. Pinkki savi on yhdistelmä punaista ja valkoista savea suhteella 1:2. Savea suositellaan herkälle, ohuelle ja allergia-alttiille iholle. Se lievittää väsyneen ihon oireita, puhdistaa ihohuokosia ja saa ihohuokoset näkymään vähemmän.

6. Sininen bentoniittisavi on öljyiselle iholle, aknealttiille iholle sekä ihottumasta, dermatiitistä tai psoriasiksesta kärsivälle iholle. Savessa on rasvaa sekä selluliittia vähentäviä ja ryppyjä silottavia ominaisuuksia. Lisäksi savi vaalentaa ihoa, tuo happea iholle ja kiinteyttää ihoa.

7. Rhassoul-savi on toiselta nimeltään punainen marokkolainen savi. Se on ruskeapunainen hyvin rasvaa keräävä puuteri – sitä suositellaan öljyisen ja aknealttiin ihon hoitoon. Savi hallitsee talirauhasten toimintaa, vähentää ihon öljyisyyttä ja raitistaa ihoa. Kiinnostavaa kyllä, se on ihmeentekijä hiusten- ja päänahan hoidossa, sillä se ehkäisee hiustenlähtöä.

8. Fuller’s Earthsavi sisältää runsaasti hivenaineita ja siinä on vahvoja rasvaa irrottavia ominaisuuksia. Savi sopii parhaiten öljyisen ja aknealttiin ihon hoitoon. Lisäksi savi vaalentaa ja saa ihon hehkumaan vähentämällä pigmenttiläikkiä ja tasoittamalla ihonsävyä.

9. Kanadalaisen jäätikkosaven ominaisuudet ovat hellävaraisia ja siksi se sopii monelle erilaiselle ihotyypille. Tuote kosteuttaa ihoa, tuo mukanaan hivenaineita, lisää verenkiertoa, silottaa ja tasoittaa ihonsävyä.

10. Mustaa savea uutetaan Kuolleesta merestä. Se toimii vihreän saven tavalla – se puhdistaa ja avaa ihohuokosia. Savi sopii öljyiselle tai aknealttiille iholle, epäpuhtaalle iholle, liikaa talia tuottavalle iholle tai iholle kiiltävällä T-alueella.

11. Violetti savi muistuttaa ominaisuuksiltaan punaista savea. Värin ansiosta violettia savea käytetään väriterapiassa. Mitä se sitten tekee? Pehmentää, silottaa ja kirkastaa ihoa. Tuote sopii kuivalle ja normaalille iholle.

Kosmeettinen savi – miten sitä käytetään?

Kosmeettista savea sekoitetaan veteen, hydrosoliin tai muuhun nestemäiseen tuotteeseen. Seuraavaksi savi levitetään naamiona kasvoille, kaulalle ja kaula-aukon alueelle. Savea voi lisätä hieman enemmän kauneusvirheiden päälle. Savi ei saisi kuivua iholle. Kosmeettinen savi toimii myös loistavasti hammastahnana tai shampoona – tai vaikka lisänä kylpyveteen. Kasvonaamion voi huuhdella pois haalealla vedellä.

DIY Kasvonaamio savesta

Savinaamion tekemiseen tarvitaan jauhettua savea, terveyslähdevettä tai hydrosolia, kulho ja muovinen tai puinen väli sekoitukseen. Valmistuksessa voi myös käyttää hunajaa, jogurttia tai eteerisiä öljyjä – nämä saavat tuotteen toimimaan paremmin ja tuovat uusia ominaisuuksia mukanaan. Sekoita savi ja valittu neste suhteessa 1:1 ja levitä kasvoille. Anna vaikuttaa noin 10 minuuttia ja huuhtele sen jälkeen pois. Huuhtelun jälkeen kannattaa käyttää kasvovettä ja kosteusvoidetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *