Mitä on kasvojen pesu OCM -menetelmällä?

Mukaan Liisa Kurri


Oil Cleansing Method (OCM) on kasvojenpuhdistusmenetelmä, jossa öljyjä käytetään öljyjen liuottamiseen. Öljyt irrottava likaa ja meikkiä sekä jättävät ihon luonnollisen hydrolipidikerroksen rauhaan, toisin kuin muut kasvojenpuhdistusgeelit. Miksi OCM -menetelmää kannattaa käyttää ja mitkä ovat lopputulokset? Mitä öljyjä tulisi valita ja missä määrin? Miten OCM suoritetaan askel askeleelta?

Miksi OCM -menetelmää kannattaa käyttää?

Perinteiset kasvojen puhdistukseen suunnitellut puhdistusgeelit sisältävät kemikaaleja, alkoholeja sekä happoja. Näiden vahvojen ainesosien tehtävä on irrottaa kaikki epäpuhtaudet iholta, myös tali. Kun tali pestään pois, ihon luonnollinen suojakerros ärsyyntyy (eli hydrolipidikerros). Tämän seurauksena ihosta tulee ärsyyntynyt ja kuiva. Ihon puolustusmekanismi alkaa tuottaa lisää talia, joka johtaa ihon kunnon heikkenemiseen, mustapäiden syntyyn sekä yhä voimakkaampien puhdistavien tuotteiden käyttöön.

OCM -menetelmän lopputulokset

OCM:ää voi käyttää ihotyypistä huolimatta. Menetelmän vaikutuksia ovat:

  • sileä, puhdas, kosteutettu ja rauhallinen iho tasaisella värillä;
  • tasapainoinen hydrolipidikerros, pienempi määrä mustapäitä, kapeat ihohuokoset ja rajoitettu talituotanto;
  • vahvistuneet ripset ja kynnet.

Kaikki OCM -menetelmän vaikutukset eivät näy heti – vaikka iho puhdistuu heti, täydellistä sileyttä sekä vähentynyttä mustapäämäärää saa odottaa jopa 3 viikkoa. On myös mahdollista, että alun perin suunniteltu öljyseos vaatii hieman muuntelua ihon omien tarpeiden mukaisiksi.

OCM – öljysuhteet

OCM -menetelmän perusta on sekoitus kahta öljyä – risiiniöljyä ja valittua pohjaöljyä (kantavaa öljyä). Öljyjen suhteet tulisi valita ihotyypin mukaisesti:

  • kuiva iho: 10% risiiniöljyä ja 90% pohjaöljyä,
  • normaali iho: 20% risiiniöljyä ja 80% pohjaöljyä,
  • öljyinen iho: 30% risiiniöljyä ja 70% pohjaöljyä.

Nämä ovat viitteellisiä suhteita ja niiden vaikutuksia kannattaa seuraa menetelmän käyttöönoton alussa. Ajan myötä iho tulee reagoimaan öljyseokseen tietyllä tavalla ja suhteita voi muuttaa sopivammiksi. Lisäksi seosta voi muokata lisäämällä eteerisiä öljyjä tai käyttämällä useampaa pohjaöljyä. Pohjaöljyjen määrää tulisi kuitenkin rajoittaa, koska iho saattaa reagoida negatiivisesti yhteen öljyyn ja mitä enemmän öljyjä on, sitä vaikeampaa on löytää oireiden syypää. Tästä syystä maksimi suositeltava pohjaöljymäärä on kolme, jos risiiniöljyä ei lasketa. Risiiniöljy saattaa joskus ärsyttää silmiä ja siksi sen kanssa kannattaa olla huolellinen meikkiä irrottaessa.

OCM – mitä öljyjä tulisi valita?

Luonnolliset, kylmäpuristetut ja raffinoimattomat öljyt ovat paras valinta. Pohjaöljy tulisi valita ihotyypin mukaan. Kuiva iho (harvemmin tukkeutuvat ihohuokoset) ja ikääntyvä iho pitävät eniten manteliöljystä, aprikoosinsiemenöljystä, vehnänalkioöljystä, purasruohoöljystä, avokadoöljystä, myskiruusuöljystä, makadamiaöljystä, arganöljystä sekä oliiviöljystä. Yhdistelmäiholle sopii jojobaöljy sekä rypälesiemenöljy ja öljyiselle iholle mustakuminaöljy, safloriöljy, saksanpähkinäöljy, kurpitsansiemenöljy, persikansiemenöljy sekä hamppuöljy, pellavansiemenöljy ja seesamiöljy. Öljyt verisuoniselle iholle ovat hasselpähkinäöljy ja olkikukkaöljy. Aknealttiille iholle suositellaan safloriöljyä, tamanuöljyä (muutama tippa), auringonkukkaöljyä, seesamiöljyä ja pellavansiemenöljyä. Normaalin ihon hoitoon voi käyttää granaattiomenansiemenöljyä, manteliöljyä, avokadoöljyä, hasselpähkinäöljyä, aprikoosinkiviöljyä ja ruusunmarjaöljyä. Valintana on myös valmiiksi sekoitetut öljyt, kunhan seos ei sisällä parafiinia.

OCM askel askeleelta

Ennen ihon puhdistamista öljyillä kannattaa ottaa esille pieni pyyhe, mikrokuituliina, puuvillaliina tai musliiniliina. Kankaiden tulisi imeä vettä hyvin ja säilyttää lämpöä pidempiä aikoja. Pyyhe tulisi pestä ja kuivata jokaisen käyttökerran jälkeen.

Kaada sopiva määrä OCM -seosta käsiisi ja hiero käsiäsi yhteen. Kosteuta ihoa hellävaraisesti ja levitä öljy kasvoille. Hiero ihoa pyörivin liikkein keskittyen erityisesti ongelma-alueisiin. Kasta pyyhe tai liina lämpimään veteen, aseta se kasvoille ja pidä siinä, kunnes se viilenee. Huuhtele pyyhe ja laita se takaisin kasvoillesi. Toista 2-3 kertaa. Pyyhi tämän jälkeen öljy hellävaraisesti kasvoilta, huuhtele pyyhe kylmällä vedellä ja pyyhi ihoa ihohuokosten sulkemiseksi. Kun kasvot on pesty öljyllä, ne voi vielä pestä Aleppo-saippualla. Lopuksi kasvot pyyhitään kasvovedellä ja kasvoille voi levittää hellävaraista voidetta tai seerumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *