Tavallisimmat virheet kasvojen ihonhoidossa

Mukaan Liisa Kurri


Kaikki naiset – myös siihen syyllistyvät – tietävät nukkumaan menemisen meikit kasvoissa olevan suuri synti (kauneuden suhteen). Tämä on kuitenkin vain yksi virheistä ihon päivittäisessä huolenpidossa. Osa virheistä tehdään tiedostamatta ja siksi olemme nyt keränneet listan huonoista tavoista, joita on syytä muuttaa, jotta kaunis ja virheetön iho olisi mahdollisuus.

Meikinpoistoa ei tehdä ollenkaan tai huoleton meikinpoisto

on yleinen virhe, jota naiset tekevät pitkän uuvuttavan päivän jälkeen. Ihoa ei yksinkertaisesti jaksa pestä huolellisesti illalla. Laiskuutemme, etenkin säännöllinen laiskuus, vaikuttaa ihomme kuntoon ja ulkonäköön – ihosta tulee ajan myötä eloton ja karhea. Tätä ja ihohuokosten tukkeutumista voi estää panostamalla muutama minuutti ihon puhdistukseen ennen nukkumaanmenoa. Ihon puhdistaminen on tärkeää myös siksi, että aktiiviset ainesosat muista kauneustuotteista imeytyvät paremmin puhtaaseen ihoon.

Väärin valittu meikinpoistoaine

Meikinpoistoa varten kannattaa aina valita tuotteita, joiden tehtävä on irrottaa meikkivoide, luomivärit ja ripsiväri kunnolla. Tähän tehtävään öljyt ovat tehokkaampia ja hellävaraisempia iholle kuin puhdistusmaidot tai -geelit. Meikinpoiston aikana kasvoja voi hieroa hellävaraisesti verenkierron edistämiseksi. Tämän jälkeen kasvot voi pestä ihotyypille sopivalla vaahdolla tai geelillä.

Ihotyypille sopimattomat kauneustuotteet

Meikinpoistoaineen tulisi vastata ihon tarpeita – mutta niin tulisi myös kaikkien muiden ihonhoitotuotteiden. Mikäli haluamme tarjota ihollemme huolellista puhdistusta, kosteutusta ja suojaa, ihotyyppi on ensin selvitettävä.

Sopivia tuotteita kuivalle iholle, sekaiholle, öljyiselle iholle tai herkälle, verisuoniselle, kuivalle tai aknealttiille iholle voi löytää tutkimalla kauneustuotteiden sisältöä.

Esimerkiksi herkkää ihoa tulisi pestä misellivedellä, sillä misellit puhdistavat ihoa vaurioittamatta sen luonnollista suojakerrosta. Herkkä iho saa parhaiten kosteutusta pantenolipohjaisesta voiteesta, joka lievittää ärsytyksiä ja nopeuttaa ihon uusiutumista. Voide saisi myös sisältää luonnollista hydrolipidikerrosta suojaavaa silikonia. Verisuonisen ihon hoitoon suositellaan sinkkiä (tulehduksenvastainen), taikapähkinää (elvyttää ja parantaa verenkiertoa ihossa) ja merilevää (vahvistaa ja rentouttaa) sisältäviä kauneustuotteita. Rutiinit ovat myös tärkeitä. Akneiholle sopivia ovat antibakteerisia ainesosia sisältävät kauneustuotteet.

Kasvoveden puute

Tätä ei kannata jättää kauppaan, koska kasvovesi irrottaa epäpuhtauksia, saa ihosta raikkaamman oloisen ja palauttaa oikean pH-tasapainon.

Väärässä järjestyksessä laitetut kauneustuotteet

Kauneustuotteita tulisi käyttää tietyssä järjestyksessä: ensin kevyet ja sitten raskaammat. Aluksi käytetään vesipohjaisia tuotteita, sen jälkeen öljypohjaisia, sitten seerumia ja vasta sen jälkeen voidetta. Kauneustuotteiden tehokkuus ei riipu ainoastaan niiden sisällöstä, vaan myös niiden käyttöjärjestyksestä.

UV-suojan sisältävien voiteiden käyttö vain kesällä

Iho altistuu UV-säteilylle myös kaikkein pilvisimpinä päivinä – olit sitten sisällä tai ulkona. Sisätiloissa altistumme loistelampuille, jotka eivät tee hyvää iholle. Käyttämällä UV-suojan sisältäviä valmisteita säännöllisesti iho ikääntyy hitaasti ja värjääntyy harvemmin.

Finnien puristelu

Monet ihmiset puristelevat finnejä ja tietävät sen olevan epäterveellistä iholle. Tämä paha tapa voi aiheuttaa vaurioita iholle tai jopa pysyviä arpia. Lisäksi finnin puhkaiseminen saattaa altistaa alueen tulehduksille – iho punertaa, on ärsyyntynyt ja alttiina bakteereille sekä värivirheille.

Kuorinnan välttely

Mikäli iho on herkkä, verisuoninen tai ärsytysherkkä, kuorintavoiteista ei tarvitse – tai edes pitäisi – luopua. Jokainen iho, tyypistä huolimatta, haluaa tulla kuorituksi – salaisuus piilee oikeiden tuotteiden valinnassa. Kuorintavoiteita on mekaanisia, entsymaattinen tai irrottavia.

Silmänalusvoiteen puute

Silmien alla oleva iho on kaikkein ohuin ja siksi se ikääntyy nopeasti sekä vaatii erityistä huolenpitoa. Tarkoin valittu ja säännöllisesti käytetty silmävoide voi saada kasvot näyttämään eloisilta sekä raikkailta. Silmänalusvoiteen tulisi sisältää hyaluronihappoa (kosteuttaa), retinolia (stimuloi ihoa) ja Q10-koentsyymiä (kiinteyttää ihoa). Proteiinia, keramideja tai soijauutetta sisältävät silmätuotteet vaikuttavat myös positiivisesti silmien ympärillä olevaan ihoon. Ihoa tulisi voiteiden lisäksi vahvistaa geeleillä ja emulsiovoiteilla, jotka sisältävät C- ja E-vitamiinia sekä aloe vera uutetta.

Liian monen kauneustuotteen käyttö kerralla

Iholääkärien mukaan ihon huolenpidon tulisi koostua kolmesta asiasta: puhdistuksesta, kasvovedestä ja kosteutuksesta. Sen sijaan, että kokeilisimme miljoonaa tuotetta samaan aikaan, on hyvä kokeilla yhtä laadukasta puhdistavaa tuotetta, kasvovettä ja kosteusvoidetta. Kaikkien tuotteiden tulisi sopia juuri sinun ihotyypillesi. Kasvovesi voi korvata ihon puhdistukseen tarkoitetut misellivedet.

Lisäksi kannattaa harkita kasvonaamioiden käyttöä – mutta vain silloin tällöin – eikä missään nimessä päivittäin. Sama sääntö pätee kuorintavoiteisiin.

”Liian osaavien” kauneustuotteiden käyttö

Kun all-in-one -tuotteet houkuttelevat on muistettava, että jos tuote lupaa korjaavansa kaiken yhdellä kertaa, se on luultavasti yhtä tyhjän kanssa. Yksi tuote ei voi korjata aknea, kosteuttaa tehokkaasti ja vähentää ryppyjä samaan aikaan. Mikä pahempaa, iho luultavasti vain ärsyyntyy ihmeparantumisen sijaan.

Meikki salilla

Vaikka kaikki naiset eivät tunne oloaan mukavaksi julkisissa tiloissa ilman meikkiä, siihen kannattaa totutella tietyissä tilanteissa. Jopa mineraalimeikit, jotka eivät yleensä tuki ihohuokosia, voivat pahentaa ihon kuntoa yhdistyessään hikeen – ja aiheuttaa jopa aknea. Tästä syystä kannattaa muistaa kantaa meikinpoistopyyhkeitä mukanaan ja puhdistaa meikki ennen treeniä. Mikäli meikin käyttö on täysin pakollista, suosi vedenkestävää ripsiväriä.

Epäterveellinen elämäntyyli

Edes parhaat kauneustuotteet eivät takaa kaunista, virheetöntä ja nuorekasta ihoa, jos ruokavaliosta puuttuu kasvikset ja hedelmät. Stressiä ja ärsykkeitä tulisi välttää, urheilu on suositeltavaa – etenkin ulkoilmassa – ja unta tulisi olla riittävästi joka yö. Päivittäin tulisi lisäksi nauttia vähintään 2 litraa vettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *